Podcasts over wetenschapscommunicatie

Gepubliceerd op: 01/03/2022
Podcasts over wetenschapscommunicatie

Ik ben groot fan van de podcast. Dankzij podcasts kun je tijdens het afwassen, strijken en stofzuigen een hoop leren. Ook over wetenschapscommunicatie. In de afgelopen jaren kwam ik in verschillende podcasts afleveringen tegen die handig zijn om om het vak te verkennen of praktische tips op te doen. Hieronder tref je een groeiende lijst met podcasts over wetenschapscommunicatie.

Working Scientist podcast

De Working Scientist Podcast gaat over praktische aspecten van het wetenschappelijke werk. Soms gaat dit ook over wetenschapscommunicatie. Neem bijvoorbeeld deze over hoe je media-aandacht voor je onderzoek genereert. Een echte aanrader is de zesdelige serie over het uitleggen van je onderzoek aan een breed publiek.

Onder mediadoctoren

Onder Mediadoctoren wordt gemaakt door mediawetenschappers. Het is een prachtig voorbeeld van wetenschapscommunicatie. Als je meer wilt weten over media en hoe ze werken, kan ik het aanraden je te abonneren. Deze afleveringen gaan over aan wetenschapscommunicatie gerelateerde onderwerpen:

Podcast over Media

In deze aflevering van de Podcast over Media vertelt PhD student en influencer Madelijn van den Nieuwenhuizen (@Zeikschrift) over haar succes op Instagram.

Kluwen

Kun je wetenschapper én activist zijn? In deze aflevering van de filosofische podcast Kluwen praten Fleur Jongepier en Lotte Spreeuwenburg over activisme in de wetenschap.

Hermen Visser

Hermen Visser

Hermen Visser (1985) studeerde biologie in Leiden. Sinds zijn studie werkt hij als wetenschapsjournalist en trainer. Hij traint wetenschappers die zijn uitgenodigd voor een interview bij NWO (Veni, Vidi, Vici, Zwaartekracht) of ERC (Starting, Consolidator, Advanced) beurzen. Zijn focus ligt hierbij op het perfectioneren van de verhaallijn en slides. Daarnaast ontwikkelt en geeft hij trainingen gericht op o.m. presenteren, media en bloggen.