Visie
Niemand komt ter wereld als topwetenschapper. Aanleg is belangrijk, maar het is slechts een van de factoren die leiden tot succes. Veel van die factoren zijn vaardigheden die je kunt trainen. Niet wát je bent, maar wat je doet en leert, bepaalt of je de top bereikt. Dat maakt trainen en opleiden voor iedere kennisorganisatie tot een kritische succesfactor.
Academisch talent
Het trainen van vaardigheden die bijdragen aan het academisch talent werkt het best als dat gebeurt vanuit een visie die rekenschap geeft van de wetenschappelijke praktijk. Naar ons idee moet ontwikkeling van academische talent zich richten op de vier basale eisen van elke wetenschappelijke functie: onderzoek, onderwijs, fondsenwerving en bestuur. Afhankelijk van de fase waarin de individuele carrière zich bevindt wordt elke wetenschapper op enig moment op deze vier hoofdpunten beoordeeld.
Trainingsgebieden
Daarnaast onderscheiden wij vier samenhangende trainingsgebieden die met betrekking tot talentontwikkeling op elkaar inwerken: zelfmanagement, ideeënmanagement, omgevingsmanagement en taakmanagement. Wetenschap begint met de eigen motivatie en nieuwsgierigheid om kennis te verwerven. Daarna is het belangrijk de verworven kennis overtuigend aan anderen uit te dragen door bijvoorbeeld onderwijs en met fondsenwerving. Leidt dat tot succes en is een eigen onderzoeksgroep geformeerd, dan wordt het managen van organisatorische taken een dagelijks terugkerend gegeven.
Zelfmanagement
Ieder voor zich heeft, gegeven de aanleg en levenslessen, een eigen “mindset” ontwikkeld. Deze bepaalt met welk gedrag we, in de regel, op verschillende situaties reageren. Sleutelwoorden: zelfreflectie, motivatie en wetenschappelijke integriteit zodat je weet wat je wil en wat goed bij je past. Trainingsinstrumenten: coaching en intervisie.
Taakmanagement
Elke succesvolle wetenschapper participeert op enig moment in zijn carrière in het bestuur van zijn organisatie. Sleutelwoorden: naar gelang de positie in de organisatie strategie, beleid en de uitvoering van beleid. Trainingsinstrumenten:, bedrijfsvoering, HRM en financiën.
Omgevingsmanagement
Om je doel te bereiken is het noodzakelijk anderen succesvol te beïnvloeden en met je boodschap te overtuigen. Sleutelwoorden: samenwerking, communicatie en overtuigingskracht. Trainingsinstrumenten: communicatie-, media- en presentatietraining, coaching.
Ideeënmanagement
In welk veld dan ook hebben de besten minimaal 10 jaar ervaring nodig om tot de wereldtop te gaan behoren en soms veel meer. Voldoende kennis is dus een voorwaarde. Sleutelwoorden: empirische cyclus en creativiteit. Het genereren van goede ideeën maakt een belangrijk verschil tussen een goede en een hele goede wetenschapper. Instrumenten: congressen, meta cognitie (o.a. kritisch denken) en creativiteitstrainingen.