Presenteren a-z

Presentatie skills zijn van onschatbare waarde in de wetenschap. Beheers je de kunst van het presenteren, dan zijn congressen en symposia plekken waar je je positie in de wetenschappelijke wereld versterkt en waar je kansen creëert. Deze training doorloopt alle stappen van de voorbereiding en het geven van een presentatie.

 

Lees meer

Trainingstraject NWO en ERC interview

Ben je uitgenodigd voor een interview bij NWO of ERC? Gefeliciteerd, je hoort tot select gezelschap van uitmuntende wetenschappers met dito voorstellen. In deze ronde maken details het verschil. Dat maakt een grondige voorbereiding van groot belang. Wij helpen je hier graag bij.

 

Lees meer

Presentatieontwerp

Slides kunnen een presentatie maken of breken. Goede slides helpen je om je verhaal begrijpelijker te maken en meer impact te sorteren bij je publiek. Helaas gebeurt in veel presentaties het tegenovergestelde. Werkende slides maken gaat niet alleen over de trucjes van PowerPoint, maar ook over het scherpstellen van je ideeën en de vertaalstap naar beeld.

 

Lees meer

Plankenkoorts

Een beetje spanning hoort bij presenteren. Maar soms kunnen de zenuwen zo overheersen dat helder denken niet meer mogelijk is. Dit kan een overtuigend optreden in de weg staan. Een black-out op een congres is heel vervelend. Tijdens een Veni interview of een sollicitatiegesprek kan het funest zijn. Gelukkig kun je leren omgaan met plankenkoorts.

 

Lees meer

Wetenschappelijke posters

De postersessie is een standaardonderdeel van veel congressen. Deelname biedt je de kans om kort en bondig je onderzoek wereldkundig te maken voor een select, maar uiterst relevant publiek. Zaak is wel dat je poster gezien, gelezen en onthouden wordt. Scherpe keuzes over wat toe te voegen en wat weg te laten, een aantrekkelijk ontwerp en aansprekend taalgebruik zijn hiervoor van groot belang.

 

Lees meer

Communicatiestijlen, allergieën en feedback

In je werk kom je niet onder het contact met anderen uit. Denk aan je leidinggevende, je kamergenoot, de student die je begeleidt of het secretariaat van het instituut waar je werkt. Je hebt je sociale omgeving nodig als je de doelen die je gesteld hebt wilt bereiken. Kennis van communicatiestijlen kan je daarbij helpen.

 

Lees meer

Wetenschappelijk netwerken

Als wetenschapper heb je baat bij een sterk netwerk. Het aanleggen en onderhouden van contacten helpt je wanneer je externe expertise nodig hebt, samenwerkingspartners zoekt, kennis en ideeën wilt verspreiden en wanneer je toe bent aan de volgende stap in je carrière. Kortom: investeren in je netwerk loont de moeite.

 

Lees meer

Sociale en traditionele media

Subsidieverstrekkers, universiteiten en ook wetenschappers zelf zien steeds meer het belang in van communicatie met het brede publiek. Werken aan je zichtbaarheid op sociale media en via radio, televisie en de geschreven pers kan bijdragen aan je succes als wetenschapper. Tegelijk kost het tijd en is het niet zonder risico’s. Weet waar je aan begint.

 

Lees meer

Academisch bloggen

Als je wilt werken aan je zichtbaarheid binnen en buiten de academische wereld is bloggen een toegankelijke optie. Je bepaalt zelf wat je opschrijft, wanneer en hoe vaak je publiceert. Je kunt binnen je eigen grenzen experimenteren met vorm en inhoud. Bloggen kan een manier zijn om je ideeën aan te scherpen, je leert er beter van schrijven en levert je nieuwe connecties op.

 

Lees meer

Pitchen voor een breed publiek

Een lekenpubliek toespreken is iets heel anders dan spreken op een congres. Vaak hebben je toehoorders nauwelijks voorkennis, ze zijn snel afgeleid en soms hebben ze een flinke dosis wantrouwen richting de wetenschap. Tegelijk kan spreken op een festival, een science café of voor een kleuterklas een geweldige ervaring zijn, waar je ook als wetenschapper wat van leert.

 

Lees meer